Kovászos, joghurtos kenyér

🍴 Adag: —
🕛 Elkészítés ideje: 2 nap 🙂
💎 Nehézség: közepes

Ez egy hagyományos módon, kovásszal készült kenyér, melynek elkészítéséhez idő és türelem kell 🙂 időnk a jelen helyzetben van bőven 🙂

Hozzávalók 2 kg kenyérhez:

  • 10 g anyakovász – a miénk 50%-ban teljes kiőrlésű lisztből készült
  • 80 g langyos víz
  • 100 g + 900 g kecskeméti királybúzaliszt (vagy egyéb más nagyon jó minőségű kenyérliszt) – nálunk 50% teljes kiőrlésű liszt
  • 10 g méz
  • 800 g joghurt vagy egyéb savanyított tejtermék (aludttej, kefír stb.)
  • 20 g só

Elkészítés:

Az anyakovászhoz hozzáadunk 100 g lisztet, a 80 g langyos vizet, és a mézet. A méz cukorral helyettesíthető. Az alapanyagokat összekeverjük (nem kell dagasztani) majd 3-4 órát kelesztjük kelesztő tálba vagy fedeles üvegedénybe langyos helyen. Kelesztés közben összedolgozzuk a joghurtot, a 900 g lisztet, majd a kovászt hozzáadjuk. Pihentetjük fél órát, hajtogatunk egyet rajta, majd félóránként megismételjük a hajtogatás, háromszor.

Éjszakára a tésztát betesszük a hűtőbe. Reggel gömbölyűre formázzuk és hagyjuk további 30 percet pihenni. Pihentetés után vagy két felé vesszük, vagy egy kenyeret formázunk belőle, szakajtóba tesszük, és ott is pihentetjük fél órát.

250 fokra (vagy maximum hófokra) előmelegített sütőben, párás sütőtérben, alul sütő programon a kenyeret/kenyereket 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ezt a receptet Vajda Józsi: A kenyér lelke című könyvében találtuk, és alakítottuk át picit a saját ízlésünknek megfelelően.

A kovász készítéséről a jelen helyzetben nagyon sok pék, gasztroblogger ír a facebook oldalán. Limara Péksége vagy Szabi, a pék, akiket én személy szerint ajánlok nektek.



A weboldalon cookie-kat ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Összes tiltása
Összes engedélyezése