
30 dec Sajttekercs és tormás sonkatekercs
🍴 Adag: 6-8 fő
🕛 Elkészítés ideje : 90 perc
💎 Nehézség: könnyű
A szilveszteri menüsorba is beilleszthető ez a két, klasszikus finomság.
Sajttekercs
Hozzávalók:
- 12 szelet sajt (Lidl-ben szoktam vásorolni, előre szeletelt Edámi vagy egyéb, nem lyukacsos! sajtot)
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 csomag ízlés szerinti sonka (lehet akár gépsonka. Én, a Lidl leheletvékony sertéssonkáját szoktam használni)
- 25 dkg körözött (saját készítésű)
- pár darab, apróbb méretű csemege uborka
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítem. Egy gáztepsit sütőpapírral kibélelek, és nagyon vékonyan megkenem olajjal (lehetőleg ecsettel).
A szeletelt sajtot elhelyezem a tepsiben úgy, hogy pár millimétert fedjék egymást. Egyenletesen rászórom a reszelt sajtot, beteszem a sütőbe és kb. 3-4 perc alatt összeolvasztom. Amikor elkészült, kihűtöm.
A tepsiből kiveszem sütőpapírral együtt a sajtot, kb. 3/4 részéig elrendezem rajta a szeletelt sonkát, megkenem a körözöttel és az alsó részénél, ahol majd elkezdem feltekerni, kirakom az apró uborkákkal.
A sütőpapír segítségével szorosan feltekerem a tekercset, becsomagolom a sütőpapírba és néhány órára hűtőbe teszem.
Vékonyan felszeletelve tálalom.
Tormás sonkatekercs
Hozzávalók:
- 6,5 dkg vaj
- 6,5 dkg liszt
- 2 dl tej
- 10 dkg reszelt, ecetes torma
- 10 dkg majonéz
- só, őrölt bors
- 12 szelet gépsonka
Elkészítés:
A vajból, a lisztből és a tejből besamel mártást készítek. Egy edényben felolvasztom a vajat, majd hozzáadom a lisztet. Szép világos rántást készítek, felengedem a tejjel és csomómentesen elkeverem. Az elkészült mártást kihűtöm.
Egy tálba kikeverem a kihűlt besamelt, hozzáadom a tormát és a majonézt, majd ízlés szerint sózom, borsozom, alaposan összekeverem.
A krémet csillagcsöves habzsákba töltöm, és egyenként, a sonkák egyik felére kinyomom. Ezután felcsavarom a megtöltött sonkatekercseket, egy tálra helyezem őket és a két végükre, majd a tetejükre is egy-egy szép “bóbitát” nyomok a krémből. Ízlés szerint díszíthetjük.