Franciasaláta kaszinótojással

🍴 Adag: 6 fő
🕛 Elkészítés ideje : 90 perc
💎 Nehézség: könnyű

A szilveszteri menüsorba is beilleszthető ez a két, klasszikus finomság.

Franciasaláta

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg burgonya
  • 15 dkg zeller
  • 30 dkg sárgarépa
  • 30 dkg zölborsó (fagyasztott)
  • 20 dkg alma
  • 12 dkg csemege uborka
  • 1 evőkanál citromlé
  • 30 dkg majonéz
  • 2 dl tejföl
  • 1/2 dl száraz, fehér bor
  • 2 kávéskanál mustár
  • 2 kávéskanál porcukor
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 csokor friss petrezselyem

 

Elkészítés:

A burgonyát és a zellert meghámozom, megmosom. A burgonyát apró kockára vágom, a zeller darabot egyben hagyom. Enyhén sós, citromlével ízesített vízben puhára főzöm őket.

A sárgarépát meghámozom, apró kockára vágom, és egy másik edénybe, enyhén sós vízben szintén megfőzöm. A zöldborsót, szintén külön edényben, kevés, enyhén sós vízben saját levében puhára párolom. (Azért főzöm külön a zöldségeket, mert más a főzési idejük, és nagyon kellemetlen, amikor a saláta egyik, másik hozzávalója kemény marad 🙁 ) A megfőtt zöldségeket hideg vízzel leöblítem, lecsepegtetem, kihűtöm.

A tartármártáshoz a majonézt kikeverem a tejföllel, hozzáadom a fehérbort, a mustárt, a porcukrot, a sót, a frissen őrölt borsot és a citromlevet is, alaposan összekeverem.

Az almát meghámozom, szintén apró kockára vágom, mint a zöldségeket és az elkészült tartármártásba rögtön beleforgatom, hogy ne barnuljon meg. A csemege uborkát is felaprítom és a többi, megfőtt, lecsepegtetett zöldséggel együtt a mártáshoz adom. A végén egy csokor, friss petrezselymet felaprítok, és elkeverem a salátába. Egy szép nagy tálba elrendezem, hűtőbe teszem.

 

 

Kaszinótojás

 

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 1 kávéskanál mustár
  • 2 evőkanál tejföl
  • petrezselyem
  • különböző színű kalifornia paprika
  • só, bors, ízlés szerint
  • 30 dkg majonéz
  • 3 dl tejföl
  • 2 kávéskanál mustár
  • 2 kávéskanál porcukor
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál citromlé

 

Elkészítés:

A tojásokat alaposan megmosom, sós vízben 10 percig főzöm, majd hideg vízbe lehűtöm. Amikor kihűltek, meghámozom, hosszában kettévágom és óvatosan egy kiskanál vagy villa segítségével kiemelem a sárgájukat egy edénybe. Villával összetöröm, hozzáadom a mustárt, a tejfölt, egy kevés apróra vágott petrezselymet, ízlés szerint a sót és a borsot, majd habosra keverem. Aki szereti, tehet bele apróra vágott snidlinget is.

Arányosan elosztva, púpozott kiskanállal beletöltöm a tojássárgakrémet a tojásfehérjék üregébe, és töltött felükkel lefelé a franciasalátára borítom.

A majonézből, tejfölből, mustárból, porcukorból, citromléből, sóból, borsból tartármártást készítek, és egyenletesen eloszlatom a tojások tetején.

Apróra vágott, különböző színű kalifornia paprika kockákkal, petrezselyem levelekkel díszítem. Tálalásig hidegen tartjuk.

 



A weboldalon cookie-kat ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Összes tiltása
Összes engedélyezése