Karácsonyi narancskenyér

🍴 Adag: —
🕛 Elkészítés ideje : lásd a receptben jelölve
💎 Nehézség: közepes

Hát…legyünk őszinték 🙂 nem ez a legszebben sikerült sütemény, amit valaha készítettem 😀 de az Élet szerencsére nem arról szól, hogy csak a szépet és a jót mutassuk meg, ezért közszemlére teszem ezt a kissé “rusztikusra” (vagy mondjuk úgy: randára) sikeredett narancskenyeret. Mentségemre szolgáljon, hogy most készítettem először, de nem utoljára. Az illata és az íze kárpótol “csóri” kinézete ellenére is.

Minden évben készítek karácsonykor püspökkenyeret (receptjét lásd külön bejegyzésben), de az idén szerettem volna valami újat kipróbálni. Kapóra jött, hogy a “Borbás Marcsi Szakácskönyve” című műsorban Marcsi éppen egy fantasztikus narancskenyeret készített Harrer-Abosi Beatrix-szal. Gondoltam, kipróbálom:

Hozzávalók:

  • 2 darab kezeletlen héjú, kis méretű narancs
  • 4 darab közepes méretű, egész tojás
  • 180 g cukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 240 g mandulaliszt
  • 4 cl narancslikőr
  • szerecsendió, őrölt kardamom, kandírozott narancskocka ízlés szerint
  • tetejére 10 dkg jó minőségű étcsokoládé, olvasztva

 

Elkészítés:

Mindenekelőtt a narancsokat alaposan megmossuk, és háromszor, átszűrt vízben megfőzzük.

Ez annyit jelent, hogy először feltesszük hideg vízbe főni a megmosott narancsokat és 15 percig főzzük. Ezt követően a főzővizet leöntjük róluk, ismét felöntjük tiszta, hideg vízzel az edényt és további 15 percig főzzük. Majd mégegyszer, utoljára elvégezzük ezt a műveletet, így mindösszesen 45 percig főzzük a gyümölcsöket. Ezáltal elveszítik keserű ízüket.

A megfőtt narancsokat összeturmixoljuk, krémes állagú pépet kapunk belőlük. Egy robotgép keverőtáljába tesszük a pépet, hozzáadjuk az egész tojásokat, a cukrot és egyneműre keverjük.

A mandulalisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a kikevert narancsmasszához, beleöntjük a narancslikőrt és ismét egyneműre keverjük a tésztát.

Ízlés szerint adunk hozzá szerecsendiót, őrölt kardamomot és kandírozott narancskockát.

Egy kenyérsütő formát olajjal kikenünk, a tésztát beleöntjük és 165 fokon kb. másfél órát sütjük, alsó-felső sütés programon. A magas nedvességtartalom miatt szükséges ilyen hosszú ideig sütni.

Vízgőz fölött felolvasztjuk a csokoládét és rácsorgatjuk a sütemény tetejére. Szárított narancskarikákkal, vagy kandírozott narancskockákkal díszítjük.

Rendkívül narancsos, szaftos, ünnepi sütemény.

Segítségképpen az adás linkjét is beszúrtam 🙂 :

https://mediaklikk.hu/video/borbas-marcsi-szakacskonyve-adventi-keszulodes-gazdag-sutemenyek/

 

Megjegyzés/Tipp: 

  • A hosszú sülési idő miatt nekem nagyon nehezen jött ki a sütőformából a sütemény. Ennek köszönheti “rusztikus” kinézetét 🙂 Legközelebb szilikonformában fogom elkészíteni, hátha abban hamarabb megsül és könnyebb lesz kiszedni is.


A weboldalon cookie-kat ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Összes tiltása
Összes engedélyezése