
20 dec Mézespuszedli
🍴 Adag: kb. 60-70 db
🕛 Elkészítés ideje : 90 perc
💎 Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
- 50 g vaj/margarin
- 60 g barnacukor
- 125 g méz
- 1 citrom (kezeletlen héjú)
- 250 g finomliszt
- 1 csomag (12 g) sütőpor
- 10 dkg teljeskiőrlésű liszt
- 1-1 mokkáskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér, kardamom
- 1 tojás
- liszt a formázáshoz
A díszítéshez és a mázhoz:
- 100 g mogyoró, mandula, dió, pisztácia vegyesen
- 4 dkg kókuszreszelék
- 100 g jó minőségá étcsoki (legalább 60%)
- 1 evőkanál étolaj
- különböző cukorgyöngyök
Elkészítés:
A vajat/margarint, a barnacukrot ésa mézet kisebb lábasban, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Az edényt hideg vízbe állítjuk, a mézes keveréket kihűtjük.
Közben a citromot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk. Összekeverjük a lisztet a sütőporral és az őrölt fűszerekkel, majd belereszeljük a citromhéjat. Mi fűszeresen szertjük a tészát, ezért többféle karácsonyi fűszert teszek bele, de aki kevésbé szereti az intenzív ízeket, az hagyja el a gyömbért és a kardamomot.
A kihűlt mézes masszához adjuk a tojást, habverővel jól eldolgozzuk, és a fűszeres-sütőporos liszthez öntjük, fakanállal összekeverjük.
A meglehetősen ragacsos masszát meglisztezett munkalapra szedjük, összegyújuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és legalább 5 órára, még jobb, ha egy egész éjszakára hűtőbe tesszük.
2-3 nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát lisztezett munkalapon 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, kenőkéssel alányúlunk, fellazítjuk. Lisztbe mártogatott, tetszőleges formákkal kiszúrjuk, és nem túl közel egymáshoz, a tepsikre rakosgatjuk. Tetejüket tetszés szerinti magokkal díszítjük, néhányat pucéron hagyunk, a “hulladékot” összegyúrjuk, lehűtjük, újra nyújtjuk-szaggatjuk, amíg el nem fogy.
200 fokra előmelegített sütőben kb. 7-8 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, leválasztjuk a sütőpapírról, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, hozzáadunk egy evőkanál étolajat, elkeverjük vele. Ízlés szerint belemártjuk a díszítetlen formákat, rácsra rakjuk, és megszórjuk színes cukorgyönggyel, hagyjuk teljesen megdermedni rajtuk a csokit.
Az eredeti recept Lajos Mari: 66 Karácsonyi édesség könyvében jelent meg (Aquila Könyvkiadó, 2006.)