Mézespuszedli

🍴 Adag: kb. 60-70 db
🕛 Elkészítés ideje : 90 perc
💎 Nehézség: könnyű

Hozzávalók:

  • 50 g vaj/margarin
  • 60 g barnacukor
  • 125 g méz
  • 1 citrom (kezeletlen héjú)
  • 250 g finomliszt
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 10 dkg teljeskiőrlésű liszt
  • 1-1 mokkáskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér, kardamom
  • 1 tojás
  • liszt a formázáshoz

 

A díszítéshez és a mázhoz: 

  • 100 g mogyoró, mandula, dió, pisztácia vegyesen
  • 4 dkg kókuszreszelék
  • 100 g jó minőségá étcsoki (legalább 60%)
  • 1 evőkanál étolaj
  • különböző cukorgyöngyök

 

Elkészítés:

A vajat/margarint, a barnacukrot ésa mézet kisebb lábasban, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Az edényt hideg vízbe állítjuk, a mézes keveréket kihűtjük.

Közben a citromot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk. Összekeverjük a lisztet a sütőporral és az őrölt fűszerekkel, majd belereszeljük a citromhéjat. Mi fűszeresen szertjük a tészát, ezért többféle karácsonyi fűszert teszek bele, de aki kevésbé szereti az intenzív ízeket, az hagyja el a gyömbért és a kardamomot.

A kihűlt mézes masszához adjuk a tojást, habverővel jól eldolgozzuk, és a fűszeres-sütőporos liszthez öntjük, fakanállal összekeverjük.

A meglehetősen ragacsos masszát meglisztezett munkalapra szedjük, összegyújuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és legalább 5 órára, még jobb, ha egy egész éjszakára hűtőbe tesszük.

2-3 nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát lisztezett munkalapon 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, kenőkéssel alányúlunk, fellazítjuk. Lisztbe mártogatott, tetszőleges formákkal kiszúrjuk, és nem túl közel egymáshoz, a tepsikre rakosgatjuk. Tetejüket tetszés szerinti magokkal díszítjük, néhányat pucéron hagyunk, a “hulladékot” összegyúrjuk, lehűtjük, újra nyújtjuk-szaggatjuk, amíg el nem fogy.

200 fokra előmelegített sütőben kb. 7-8 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, leválasztjuk a sütőpapírról, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, hozzáadunk egy evőkanál étolajat, elkeverjük vele. Ízlés szerint belemártjuk a díszítetlen formákat, rácsra rakjuk, és megszórjuk színes cukorgyönggyel, hagyjuk teljesen megdermedni rajtuk a csokit.

Az eredeti recept Lajos Mari: 66 Karácsonyi édesség könyvében jelent meg (Aquila Könyvkiadó, 2006.)



A weboldalon cookie-kat ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Összes tiltása
Összes engedélyezése