
20 dec Jeruzsálemi kalács, avagy a Babka
🍴 Adag: 2 db kalács
🕛 Elkészítés ideje : lásd a receptben jelölve
💎 Nehézség: közepes
Hozzávalók (2 db kalácshoz):
- 55 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 15 g szárított élesztő
- 1 teáskanál só
- 3 db tojás
- 1, 2 dl hideg víz
- 15 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez
A töltelékhez:
- 15 dkg étcsokoládé
- 12 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 3 dkg cukrozatlan kakaópor (pl. holland)
- 1 teáskanál só
- 10 dkg dió, mogyoró vagy mandula durvára vágva
Elkészítés:
A tésztát előző este állítjuk össze. A robotgép keverőtáljába tesszük a lisztet, a cukrot, a sót, majd hozzáadjuk a három egész tojást és a vizet. Összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. 5-6 percig keverjük, amíg a tészta összeáll. Cipót formálunk belőle, és egy kiolajozott üvegtálba, lefedve, éjszakára a hűtőbe tesszük. Reggelre megkel. Ruganyos, sűrű állagú tésztát kell kapjunk.
Egy közepes edénykébe tesszük az étcsokoládét és a vajat, majd vízgőz felett felolvasztjuk. Egy kis tálban csomómentesen elkeverjük a porcukrot, a kakaóport és a sót. Hozzáadjuk az olvasztott csokoládés és összekeverjük.
A megkelt tésztát két egyforma részre osztjuk. Az egyik adagot lisztezett gyúródeszkán 40×30 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a csokis töltelék felével, megszórjuk a durára vágott dió, mogyoró vagy mandula felével. Az egyik hosszú oldalától indulva szorosan feltekerjük, majd éles késsel a tekercset hosszában félbevágjuk (lásd alább, első kép). Töltelékkel felfelé szorosan összefonjuk a kalács két szárát úgy, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen. Óvatosan belehelyezzük egy kivajazott gyümölcskenyérformába, vagy papír sütőformába (lásd alább, második kép). A leírt módon összeállítjuk a második kalácsot is. Letarkarva 1 órát kelesztjük, majd 190 fokra melegített sütőben 30 percig sütjük.
Ezt a receptet Havas Dóra: Álmaim cukrászdája című műsorában láttam, és a honlapján www.lilafüge.hu elérhető. Dóra a kisült kalácsokat cukorsziruppal locsolja meg a végén, én ezt a fázist kihagytam. A családnak így is nagyon ízlett, és 15 perc alatt elfogyott 🙂