Jeruzsálemi kalács, avagy a Babka

🍴 Adag: 2 db kalács
🕛 Elkészítés ideje : lásd a receptben jelölve
💎 Nehézség: közepes

Hozzávalók (2 db kalácshoz):

  • 55 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 15 g szárított élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 3 db tojás
  • 1, 2 dl hideg víz
  • 15 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez

 

A töltelékhez: 

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 12 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor (pl. holland)
  • 1 teáskanál só
  • 10 dkg dió, mogyoró vagy mandula durvára vágva

 

Elkészítés:

A tésztát előző este állítjuk össze. A robotgép keverőtáljába tesszük a lisztet, a cukrot, a sót, majd hozzáadjuk a három egész tojást és a vizet. Összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. 5-6 percig keverjük, amíg a tészta összeáll. Cipót formálunk belőle, és egy kiolajozott üvegtálba, lefedve, éjszakára a hűtőbe tesszük. Reggelre megkel. Ruganyos, sűrű állagú tésztát kell kapjunk.

Egy közepes edénykébe tesszük az étcsokoládét és a vajat, majd vízgőz felett felolvasztjuk. Egy kis tálban csomómentesen elkeverjük a porcukrot, a kakaóport és a sót. Hozzáadjuk az olvasztott csokoládés és összekeverjük.

A megkelt tésztát két egyforma részre osztjuk. Az egyik adagot lisztezett gyúródeszkán 40×30 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a csokis töltelék felével, megszórjuk a durára vágott dió, mogyoró vagy mandula felével. Az egyik hosszú oldalától indulva szorosan feltekerjük, majd éles késsel a tekercset hosszában félbevágjuk (lásd alább, első kép). Töltelékkel felfelé szorosan összefonjuk a kalács két szárát úgy, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen. Óvatosan belehelyezzük egy kivajazott gyümölcskenyérformába, vagy papír sütőformába (lásd alább, második kép). A leírt módon összeállítjuk a második kalácsot is. Letarkarva 1 órát kelesztjük, majd 190 fokra melegített sütőben 30 percig sütjük.

Ezt a receptet Havas Dóra: Álmaim cukrászdája című műsorában láttam, és a honlapján www.lilafüge.hu elérhető. Dóra a kisült kalácsokat cukorsziruppal locsolja meg a végén, én ezt a fázist kihagytam. A családnak így is nagyon ízlett, és 15 perc alatt elfogyott 🙂



A weboldalon cookie-kat ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Összes tiltása
Összes engedélyezése