Teljeskiörlésű kenyér, zsemle, kifli

🍴 Adag: 4 fő
🕛 Elkészítés ideje: 180 perc
💎 Nehézség: közepes

Jó néhány próba után megszületett a saját kenyér receptünk, melyet évek óta készítünk. 
Más péksüteményt nem igazán fogyasztunk. Ez a tészta tökéletesen alkalmas kenyér, zsemle, vagy kifli elkészítésére is.

Hozzávalók:

  • 70 dkg kecskeméti teljes kiőrlésű királybúzaliszt
  • 30 dkg kecskeméti királybúzaliszt
  • 5 dkg élesztő langyos vízbe felfuttatva
  • 5 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál himalája vagy parajdi só
  • kb. 6 dl langyos víz
  • 1 dl bármilyen savanyított tejtermék (joghurt, kefír, tejföl)
  • 15 dkg lenmag-szezámmag-tökmag vegyesen

 

Elkészítés:

A hozzávalókat a kenyérsütőgép edényébe adagoljuk, majd a tésztadagasztó programmal alaposan kidagasztjuk, megkelesztjük a tésztát. A mi gépünkön ez a program 1:50 perc.
Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor a hozzávalókat egy kelesztőtálba tesszük. Először a száraz alapanyagokat keverjük össze, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat, a joghurtot és lassan adagolva a langyos vizet is hozzáadjuk.
A mi lisztjeink nagyon jó minőségű alapanyagok, ezek felveszik a 6 dl vizet, de inkább kisebb részletekbe adjátok a tésztához, úgy látjátok mennyit vesz fel a liszt. Közepes sűrűségű, keménységű tésztát kell kapni.
Mi a lenmagot és a szezámmagot kávédarálóba megszoktuk őrölni, mert feltapadhat a bélfalra egészben, ahol csúnya dolgokat tud művelni.

Amikor elkészült a tésztánk, kivesszük a gépből, és enyhén lisztezett nyújtódeszkán kézzel is alaposan átgyúrjuk a tésztát.

Kenyér készítésekor két egyforma részre osztjuk, formázzuk, majd két kenyérsütőformába helyezzük. Mi jobban szeretjük, ha a kenyérszeletek kisebbek, ezért vesszük két részre ezt a tészta mennyiséget.
A kenyérsütőformába is hagyjuk még egyszer megkelni kb. 20 perc alatt, egy konyharuhával letakarva, hogy ne száradjon ki a tészta.
Mielőtt betesszük a sütőbe három-négy vágást ejtünk a tetején egy jó éles késsel.
Ízlés szerint a tetejére is lehet lenmagot, szezámmagot, tökmagot szórni.
180 fokra előmelegített sütőbe, alsó-felső sütés programon, kb. 40 perc alatt készre sütjük a kenyereket. A két formát egymás mellé szoktuk betenni a sütőrácsra.

Zsemle vagy kifli készítésekor egyenként kb. 10 dkg-os adagokra osztjuk a tésztánkat, és vagy zsemle vagy kifli formát készítünk belőle. Természetesen lehet kisebb adagokra is osztani a tésztát, ha kisebb péksüteményt szeretnétek készíteni belőle.
Az elkészült zsemléket, kifliket egymástól kissé távolabbra elhelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsin. Nekünk ez a mennyiség két tepsire szokott elférni. A formázás után hagyjuk még egyszer megkelni a péksütiket kb. 20 perc alatt, egy konyharuhával letakarva, hogy ne száradjon ki a tészta.
Itt is, mint a kenyérnél, lehet a tetejét ízlés szerint magokkal megszórni.
180 fokra előmelegített sütőbe, alsó-felső sütés programon, kb. 40 perc alatt készre sütjük a péksüteményt.

Az elkészült péksüteményeket jól záródó dobozban lefagyasztjuk miután kihűltek.
Kiengedés után is tökéletes állagúak, finom ízűek.



A weboldalon cookie-kat ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Összes tiltása
Összes engedélyezése