Szűzpecsenye Wellington módra, édesburgonyapürével, ceruzababbal

🍴 Adag: 4 fő
🕛 Elkészítés ideje : 180 perc
💎 Nehézség: nehéz

Egy elegáns fogás Szentestére

Hozzávalók

  • 80 dkg szűzérme
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg bacon
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg gomba
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1/4 kávéskanál szárított kakukkfű
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 2 csomag leveles tészta
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája a kenéshez
  • 1 kg édesburgonya
  • 1 ág rozmaring
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1/2 kg zöldbab, ceruzabab
  • 5 dkg baj
  • 1 gerezd fokhagyma

Előző nap a húst alaposan megtisztítjuk a hártyáktól, leöblítjük, letörölgetjük, majd bedörzsöljük sóval és frissen őrölt borssal. Nekem a 80 dkg szűzérme két darab 40 dkg-os darabból állt, ezért az alábbi fázist mindkét hússal megtettem.
Egy nagyobb serpenyőbe felforrósítjuk a vajat, beletesszük a húst, és erős tűzön, sütőlapáttal forgatva minden oldalán 3-3 percig sötét barnára sütjük. Rácsra emeljük, hagyjuk kihűlni, majd fóliába tekerjük és pár óra alatt lehűtjük.

A bacont csíkokra vágjuk. A hagymát és a foghagymát megpucoljuk, a hagymát lereszeljük.
A gombát megtisztítjuk, nagyon apróra felaprítjuk, a petrezselymet megmossuk és szintén felaprítjuk (mindkettőt a legjobb aprítógépbe).
Egy evőkanál olajon megpirítjuk a szalonnát, majd a hagymát, végül a gombát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a kakukkfüvet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és felő alatt 10 percig pároljuk, végül belekeverjük a paradicsompürét és a petrezselymet is. Hagyjuk kihűlni, és a húshoz hasonlóan alaposan behűtjük.

Sütés előtt nem sokkal kivesszük a leveles tésztát a hűtőből. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A gombapépet megszórjuk a liszttel, hozzáadunk egy tojást és összekeverjük.
Lisztezett deszkára tesszük az egyik leveles tésztát, derelyevágóval 1,5 – 2 cm széles csíkokat vágunk le a széleiről és félretesszük a díszítéshez.
A gomapép egynegyed részét a két hús méretének megfelelően csíkban a tésztlap közepére kenjük. Ráfektetjük a húsokat, minden oldalán bekenjük a maradék péppel, a tészta szegélyét megkenjük tojássárgájával, majd a másik tészát ráhelyezzük a tetejére, az oldalait lenyomkodjuk, hogy összetapadjon az alsó és a felső tészta. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Tetejét megkenjük tojássárgájával, átlósan ráfektetjük a tésztacsíkokat és azokat is megkenjük tojássárgájával.

Villával megszurkáljuk, majd középső bordamagasságon 30-40 percig, pirulásig sütjük. A sütőből kivéve 10 percig pihentetjük, azután 2-3 cm-es szeletekre vágjuk, tálra rendezzük.

A körethez az édesburgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és annyi sós vízbe, ami éppen ellepi, egy friss rozmaring ággal puhára főzzük.
Leszűrjük a burgonyát és a krumplipürével megegyező módon elkészítjük. Visszatesszük a leszűrt burgonyát a főzőedénybe, beledobjuk a vajat, rátesszük a fedőt és várunk, hogy a vaj megolvadjon rajta. Ezt követően burgonyanyomóval áttörjük, hozzáadjuk a tejfölt, ha szükséges még sózzuk és friss őrölt borsot adunk hozzá.
A ceruzababot az olvasztott vajon megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, majd amikor roppanósra pároltuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és ezzel már csak egy picit pároljuk, nehogy megégjen rajta a fokhagyma.

Egy szép hússzeletet elhelyezünk a tányéron, csillagcsőrös habzsákba töltjük a burgonyapürét, a hús mellé kis halmokat nyomunk, majd a ceruzababot is ízlésesen a tányérra helyezzük.

Az eredeti, Wellington-bélszin recept Lajos Mari: 66 Húsétel könyvéből származik, Aquila Könyvkiadó, 2011. 114. oldal, melyet én a saját ízlésem szerint átalakítottam.



A weboldalon cookie-kat ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Összes tiltása
Összes engedélyezése