
27 okt Spenótfőzelék tükörtojással
🍴 Adag: 4 fő
🕛 Elkészítés ideje: 60 perc
💎 Nehézség: könnyű
Nagyon szeretjük a főzelékeket. Idény jelleggel szoktam elsősorban készíteni, mikor mi van épp a kertben, vagy mi kapható szezon szerint a piacon.
Illetve egy évben kétszert, tavasszal Húsvét előtt, és télen, Karácsony előtt szoktam húsmentes böjtöt tartani, ilyenkor is gyakran készítek főzeléket, húsmentes fogásokat.
Ez a spenótfőzelék a személyes kedvencem, Nagyikám receptje szerint készítem, Anyósom kertjéből szedett új-zélandi spenótból. Ne a menzás spenótfőzelékre gondoljunk. Ez egy igazán krémes, finom ízű főzelék. Mindenkinek ajánlom, akinek eddig még nem sikerült megbarátkoznia ezzel a zöldséggel…ha így készíted, ízleni fog 🙂
Hozzávalók:
- 1 kg friss, új-zélandi spenót
- fél liter tej
- 1 zsemle vagy egy szelet kenyér (nálam teljeskiőrlésű)
- 4 dkg vaj
- 3 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
Elkészítés:
A spenótot alaposan, több váltás vízben megmossuk, majd lecsöpögtetjük. Egy nagyobb fazékba, enyhén sós vizet forralunk, beledobjuk a lemosott spenótot és kb. 5 percig főzzük, megfonnyasztjuk.
Szűrőbe szedjük, alaposan lecsöpögtetjük és a felesleges vizet kinyomkodjuk belőle. Ezt követően nem túl apróra felvágjuk.
A vajból és a lisztből kissé híg rántást készítünk, majd rádobjuk a felaprított spenótot, a tejbe előzőleg beáztatott, jól összenyomkodott zsemlét és a fennmaradó tejet, a 2 gerezd összenyomott fokhagymagerezdet.
Alaposan elkeverjük és egy kicsit összeforraljuk. Én ekkor szoktam lehúzni a tűzről, robotgéppel kissé összeturmixolom, hogy szép homogén, de nem pép állagú főzeléket kapjak. Ilyenkor lehet még egy kis tejet hozzáadagolni, ha szükséges. Végül elkeverjük benne a két felkevert tojássárgáját is, és rögtön lehúzzuk a tűzről, ezzel már nem főzzük tovább. A tojássárgától lesz igazán lágy, krémes állagú a főzelékünk.
A böjti időszak miatt tükörtojást készítettem hozzá, de természetesen fasírttal, pörkölttel, esetleg bundáskenyérrel is tálalható.