Sertésszűz mustármártással, baconba tekert spárgával

🍴 Adag: 2 fő
🕛 Elkészítés ideje : 60 perc
💎 Nehézség: könnyű

Nagyon szeretjük a friss spárgát, a zöldségek királyát.
A spárga enyhe vízhajtó hatású zöldség. Magas purintartalma miatt a köszvényesek csak óvatosan fogyasszák.
100 gramm spárga mindösszesen 20 Kcal-t tartalmaz. CH tartalma 1,8 gramm, zsírtartalma 0,1 gramm, mely elhanyagolható.
Jelentős viszont a benne található rostok, vitaminok, ásványi anyagok tartalma. Rendkívül magas a természetes aszparginsav-tartalma, amely az idegrendszer egészséges működésében játszik jelentős szerepet: véd a kimerültség, hangulatingadozások ellen.
Gazdag káliumforrás, de foszfor, kalcium, magnézium és vas is nagy mennyiségben található benne.

Hozzávalók:

  • 1 db sertésszűz (kb. 40-50 dkg)
  • 1 csomag friss spárga
  • 1 csomag szeletelt bacon
  • 1 evőkanál olivaolaj
  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl húsleves
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 2 evőkanál dijoni vagy magos mustár
  • pici citromlé
  • só, bors
  • 1 dl főzőtejszín

 

Elkészítés:

A sertésszűzet lehártyázzuk, megmossuk és szárazra törölgetjük.
Felszeleteljük, kezünkkel kicsit megnyomkodjuk (nem klopfoljuk!) majd sózzuk, frissen őrölt borssal megszórjuk, félretesszük.

A spárgák fás szárát eltávolítjuk. Fogjunk meg egy spárgasípot az egyik kezünkbe, a másik kezünkkel pedig törjük le ott a szárat, ahol magától elpattan. A szép, zsenge spárgasíp alján látszik, hogy élén, friss zöld a színe, míg a letört szárán látszik, hogy fehér, fás a szára. Tegyük ezt meg a teljes csomag spárgával. Mossuk meg, töröljük szárazra a spárgasípokat.
Vastagságuktól függően 3-4 spárgasípot fogjunk össze, és egy szelet baconba csomagoljuk be. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a becsomagolt spárgákat, olivaolajba mártott szilikonecsettel vékonyan beolajozzuk, majd előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük.

Közben elkészítjük a mustármártást. A vajat serpenyőben felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, picit megpirítjuk. Felengedjük a húslevessel, hozzáadjuk a bort, felforraljuk. A lángot lejjebb vesszük, hozzáadjuk a mustárt, a citromlevet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd a főzőtejszínnel krémes, lágy állagúra besűrítjük.

A sertésszűz szeleteket felforrósított olajban hirtelen (max. 3-3 perc oldalanként) megsütjük, tányérra szedjük, és frissen őrölt sóval, borssal meghintjük.

Tálaláskor a hússzeleteket elhelyezzük a tányér közepén, a selymes mustármártásból rákanalazunk, és a hús két oldalán elhelyezünk egy-egy spárgacsomagot.



A weboldalon cookie-kat ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Összes tiltása
Összes engedélyezése