
27 okt Püspökkenyér
🍴 Adag: 6 fő
🕛 Elkészítés ideje : 60 perc
💎 Nehézség: könnyű
Igazi, karácsonyi édesség, gazdagon megszórva mindenféle téli finomsággal.
Hozzávalók:
- 5 db tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg mandula durvára vágott
- 5 dkg aszalt vörös áfonya
- 10 dkg kandírozott citrom és narancshéj vegyesen
- 5 dkg hőre lágyuló étcsokicsepp
- 5 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg rétesliszt
Elkészítés:
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, apránként beleszórjuk a porcukrot és mégegyszer keményre felverjük. Hozzákeverjük a durvára vágott mandulát, az asztalt áfonyát, a kandírozott citrom és narancshéjat, a csokicseppet, az olvasztott vajat és a lisztet is.
Alaposan összekeverjük és kikent, kilisztezett őzgerincformába, vagy tégla formájú papír sütőformába öntjük. Tetejét elsimítjuk és előmelegített sütőbe kb. 30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e a közepe.
Az elkészült, kihűlt püspökkenyeret éles késsel szép vékony szeletekre vágjuk, ízlés szerint porcukorral meghintjük (szerintem enélkül is elég édes, én nem szoktam porcukrozni, de ez ízlés kérdése)