
27 okt Mogyorós csók
🍴 Adag: 6 fő
🕛 Elkészítés ideje : 60 perc
💎 Nehézség: könnyű
Minden évben el kell készítenem néhány aprósüteményt Karácsonykor, ezek a családi kedvencek.
Régi receptek, Nagyikámtól, egyéb rokoknoktól, megsárgult receptkönyvek vagy füzetek lapjairól 🙂 ezek a MI klasszikusaink.
Hozzávalók:
- 18 dkg amerikai mogyoró
- 3 dkg vaj
- 3 db tojásfehérje
- 13 dkg porcukor
- pár csepp citromlé
- 10 dkg marcipánmassza
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A mogyorót finomra daráljuk. A vajat megolvasztjuk majd hagyjuk kihűlni. A tojásfehérjéket a citromlével nagyon kemény habbá verjük, közben apránként hozzáadjuk a porcukrot, végül a folyékony vajat is a mogyorós habhoz keverjük.
Csillagcsőrös habzsákba töltjük a tésztát és sütőpapírral bélelt tepsire diónyi halmokat nyomunk belőle.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük, majd rácsra szedjük és hagyjuk kihűlni.
A marcipánmasszából vékony szeleteket vágunk, egyenként vékonyra kinyújtuk a szeleteket, majd kis méretű pogácsaszaggatól kiszaggatjuk.
Az étcsokoládét egy edénybe tesszük, vízgőz felett megolvasztjuk.
Két mogyorós lapot összeragasztunk egy marcipánlappal majd az olvasztott csokiba félig belemártjuk. Rácson hagyjuk megdermedni.
Ezt követően fémdobozba tesszük, ahol max. egy hétig eláll. De nem lesz rá esélye 🙂
A fenti recept egy adagra szól, kb. 20 db lesz belőle. Mi egyből 3 adagot szoktunk készíteni 😀