
27 okt Medvehagymás pogácsa
🍴 Adag: 6 fő
🕛 Elkészítés ideje: 120 perc
💎 Nehézség: könnyű
Ennek a pogácsának az alapreceptje az Anyósomtól származik. Egy klasszikus túrós, sajtos pogácsa recept, amit mindig variálok valamivel. Tavasszal, elsőként medvehagymával, máskor pirított bacon-el gazdagítom, vagy füstölt sajt is keverhető a tésztájába. Elronthatatlan, garantált a siker 🙂
Hozzávalók:
- 50 dkg kecskeméti királybúza liszt/teljeskiőrlésű liszt/sima fehér liszt (ízlés szerint)
- 25 dkg vaj
- 25 dkg túró
- 1 kis doboz tejföl (140 gramm 20%-os)
- 3 dkg tejben felfuttatott élesztő
- 3 kávéskanál só
- 1 egész tojás a pogácsa megkenéséhez
- ízlés szerint a tetejére reszelt sajt (edami, füstölt stb.)
- 15 dkg medvehagyma
- 15 dkg vaj
Elkészítés:
Dagasztógép edényébe kimérem a lisztet, elkeverem a sóval, és a vajat felkockázva hozzáadom. A többi hozzávalót is beleteszem, a túrót, a tejfölt, valamint a felfuttatott élesztőt. Dagasztógéppel kidolgozom szép hólyagosra tésztát, majd egy kelesztő edénybe kb. 45 percig meleg helyen, letakarva megkelesztem. Ügyeljünk arra a kelt tésztáknál, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen. Soha ne dolgozzunk hideg alapanyagokkal, mert a tésztánk nem kel meg.
Amíg kel a tészta, a vajat felolvasztom, egy aprítógépbe apróra vágom a medvehagymát és megfonnyasztom a vajon.
Amikor a tészta megkelt, vékonyan kinyújtom, majd a langyosra hűtött medvehagymás vajjal megkenem, és hajtogatom. Először balról és jobbról, majd ezt a réteg tésztát is megkenem a hagymás vajjal. Utána fentről le, és lentről fel is behajtom, majd megfordítom és így hagyom pihenni kb. 10 percig, leterítve. Ismételten kinyújtom és a hajtogatás folytatom a fent leírtak szerint. Ezt egészen addig kell ismételni, amíg a hagymás vajunk el nem fogy, nekem általában két hajtogatásra szokott ez a mennyiség elegendő lenni. Utána megint pihentetem kb. 10 percig, leterítve. Ez idő alatt is szépen megkel a tésztánk.
A pihentetés után újnyi vékonyra nyújtom, és pogácsa szaggatóval kiszaggatom, a tetejét a felvert tojással megkenem, és bőségesen megszórom sajttal.
A pogácsát előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben szép pirosra, ropogósra sütöm.
Amikor bacon-el készítem, akkor annyi a különbség, hogy az apróra vágott bacont ropogósra sütöm, és a hajtogatások alkalmával azt kenem el a tésztán.