
27 okt Medvehagyma krémleves
🍴 Adag: 4 fő
🕛 Elkészítés ideje: 30 perc
💎 Nehézség: könnyű
A medvehagyma (allium ursinum) a tavasz első hírnökei közé tartozó, salaktalanító, gyomor- és bélrendszertisztító hatású zöldnövény. Áprilisban-májusban virágzik. Bükkösök aljnövényzeteként megtalálhatjuk többek között a Balaton-felvidéki erdőkben, a zirci arborétumban, sőt, Orfűn még Medvehagyma Fesztivált is rendeznek minden évben, kora tavasszal.
Bár levélzetük nagyon hasonlít, nem összetévesztendő a gyöngyvirággal, amely mérgező. Erőteljes fokhagymaillatot áraszt, így jól beazonosítható.
Minden évben az első, amit ebből a rendkívül egészséges zöldnövényből elkészítek, a medvehagyma krémleves és a medvehagymás pogácsa (receptjét lásd külön).
Hozzávalók:
- 25-30 dkg medvehagyma
- 1 db póréhagyma
- 1 ek. teljeskiőrlésű liszt
- 1 ek. vaj
- 6 dl húsleves
- 2 dl tejszín
- 1 ek. citromlé
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A vajat felolvasztom, a felkarikázott póréhagymát és a felaprított medvehagymát rádobom, együtt megpárolom. Amikor a levét elfőtte, megszórom a liszttel. A tűzről levéve botmixerrel lepürésítem, majd visszateszem a gázra, és felengedem a tejszínnel és egyet forralok rajta. A végén a citromlével ízesítem.
Ízlés szerint pirított zsemlekockával, vagy apróra vágott, pirított bacon-el is tálalhatjuk.
Ezt a receptet Limara oldalán találtam néhány éve, és az ízlésem szerint kicsit átalakítottam.