
27 okt Citromos-levendulás keksz
🍴 Adag: 6 fő
🕛 Elkészítés ideje: 120 perc
💎 Nehézség: könnyű
Nagyon szeretjük a kekszeket. Szeretek vendégeknek aprósüteményeket sütni, és karácsonyra ajándékba a barátaimnak is szoktam vegyes kekszválogatásokat készíteni. Mivel a kertünkben rengeteg levendula van, és szeretjük az ízét (módjával 🙂 ) ételekben, ezért ez a keksz az egyik személyes kedvencünk.
Hozzávalók:
- 30 dkg kecskeméti királybúzaliszt
- 20 dkg vaj
- 3 db tojássárgája
- 12 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 evőkanál citromlé
- kb. 2 teáskanál szárított levendulavirág
- 2-3 csipet só
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, vagy robotgéppel tesszük ugyanezt. Sokáig ne gyúrjuk a tésztát, mert a vajas tészának nem tesz jót, ha sokáig gyömöszöljük.
A tésztát fóliába csomagoljuk, és 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
A hűtőből kivett tésztát kinyújtjuk néhány mm-esre és tetszés szerinti formákra szaggatjuk (kör, szivecske, csillag)
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kiszaggatott formákat és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
Hagyjuk a tepsin kihűlni, mert kezdetben puhák, és jobban törnek. Kihülést követően kicsit keményebbek lesznek.
Az eredeti receptet itt találtam:
http://gergelyne.blogspot.com/2012/07/citromos-levendulas-keksz.html