
27 okt Ciabatta vagy gyökérkenyér
🍴 Adag: 4 fő
🕛 Elkészítés ideje : 8-10 óra pihentetés + 60 perc
💎 Nehézség: könnyű
Egy kedves, olasz ismerősömtől kaptam ezt a receptet. Nagyon könnyen elkészíthető, DE idő kell hozzá. Csak akkor lesz szép lukacsos a belseje, ha rászánjuk az időt, különben ragacsos lesz a belseje.
Hozzávalók:
- 50 dkg teljeskiőrlésű kecskeméti királybúzaliszt (lehet sima királybúza liszt is)
- 2 teáskanál himalája vagy parajdi só
- 3 dkg élesztőpor (Budafoki vagy Oetker)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 4 dl langyos víz
Elkészítés:
Egy kelesztőtálban összekeverjük a lisztet, az élesztőt és a sót, majd a langyos vizet és is elkeverjük egy fakanállal. Lágy tésztát kapunk, ne ijedjünk meg ettől. A tálat lefedjük, és szépen félretesszük kb. 8-10 órát állni hagyjuk. Én este szoktam bekeverni, így reggel lehet vele tovább dolgozni.
Jó reggelt! 🙂 Kész a tészta 🙂 a gyúródeszkánkat alaposan belisztezzük, és a tészát kiborítjuk rá. A kezünket is belisztezzük és jó alaposan ellapogatjuk a tésztánkat kb. téglalap alakúra, majd félbevágjuk, hogy két kenyerünk legyen.
A tésztánk két végét kicsit bahajtjuk és feltekerjük, majd az így elkészült tésztán egyet tekerünk.
Egy elég laza, kicsit csúnyácska tésztát kapunk, de ez így rendben van.
Kibéleljük a tepsit sütőpapírral, és ráhelyezzük a kenyereinket, majd konyharuhával letakarjuk őket és kb. 30 percig kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük, 200 fokra, légkeveréses programon. A tepsit betesszük a sütőbe, és az aljába egy kis edénybe 2 dl forró vizet öntünk, majd azt is betoluk a sütőbe. Kb. 40 perc alatt sülnek szép barnára.
Ízlés szerint tehetünk bele fekete olajbogyót, aszaltparadicsomot vagy magokat, esetleg friss fűszernövénnyel is ízesíthetjük. Rozmaringgal isteni finom.