Almás linzer

🍴 Adag: 6 fő
🕛 Elkészítés ideje: 90 perc
💎 Nehézség: könnyű

Személyes kedvencem a linzertészta. Ezt a finom, gazdag, krémes töltélekkel rendelkező, ropogós tésztájú receptet Nagyikámtól örököltem és az egész család kedvence 🙂

Hozzávalók:

  • 50 dkg kecskeméti királybúza liszt/teljeskiőrlésű liszt/sima fehér liszt (ízlés szerint)
  • 25 dkg vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 14 dkg cukor
  • 3 db tojássárgája
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 marék zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa
  • 1,5 – 2 kg alma reszelve
  • fahéj
  • 1 citrom leve

 

Elkészítés:

Az almát meghámozzuk, csumáját kivágjuk, nagylukú sajtreszelőn lereszeljük.
Egy citrom kifacsart levével meglocsoljuk a lereszelt almát, hogy kevésbé barnuljon meg, majd ízlés szerint cukrozzuk. Barnacukorral szerintem finomabb 🙂
Az almát hagyjuk a cukorral állni, kb. egy óra múlva kiereszti a levét, ekkor kézzel alaposan kinyomogatjuk a levet a reszelékből, ez idő alatt elkészítjük a tésztát.
A lisztet átszitáljuk és elkeverjük a sütőporral.
A hideg vajat nagyobb kockákra vágjuk, és a liszttel elmorzsoljuk.
Egy robotgép keverőtáljába helyezzük a vajjal eldolgozott lisztet, és a többi hozzávalóval együtt alaposan összedolgozzuk a tésztadagasztókarral.
A tejfölt akkor szoktam hozzáadni, amikor a tészta már kicsit összeállt. Ha szükséges, lehet több, mint egy evőkanál.
A tésztát minimum egy órára hűtőbe teszem hűlni.
Vegyük ki a tésztát a hűtőből, felezzük meg, és az első lapot nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagságúra.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a kinyújtott lapot, és egy villával megszúrkodjuk.
Háztartási keksz reszelékével, vagy zsemlemorzsával vékonyan megszórjuk, hogy a sülés során az almából kifolyó levet felvegye.
A kinyomkodott almához én ilyenkor szoktam hozzákeverni a fahéjat bőségesen, hogy az alma levével együtt ne nyomódjon ki belőle. A tölteléket egyenletesen elterítem a tésztán.
Ezt követően a tészta másik felét is kinyújtjuk, villával megszúrkodjuk, feltekerjük a nyújtófára és szépen elterítjük az almatölteléken.
Egy felvert tojással megszoktam kenni a tetejét, és villával először az egyik irányba rézsutosan, majd keresztbe a másik irányba is becsíkozom a sütemény tetejét.
180 fokon, felső-alsó sütésen kb. egy óra alatt készre sütöm. Ellenőrizni kell, amikor szép barna akkor már jó.
Elképzelhető, hogy az alma nedvességtartalmától a süteményünk teteje kissé megreped. Aggodalomra semmi ok 🙂 vegyük ki a sütőből, a tepsiben hagyjuk kihűlni, eközben szépen vissza fog húzódni a repedés.
Porcukorral megszórva tálaljuk. A porcukorba lehet tenni fahéjat az extra élvezet kedvéért 🙂



A weboldalon cookie-kat ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Összes tiltása
Összes engedélyezése